Koulutehtävä varaston muutos, hankintameno ja myyntihinta

Keskustelua varastonmuutoksen laskemiseen ja inventaarioihin liityen.
Jippe
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Loka 2018, 00:57

Koulutehtävä varaston muutos, hankintameno ja myyntihinta

Viesti Kirjoittaja Jippe » 09 Loka 2018, 02:25

Hei! En ymmärrä, miten seuraava tehtävä merkataan tilirisitikkoon: "Kirjaa varaston muutos, tilikauden päättyessä varastossa olevan sulatuslasin hankintameno on ollut 2270€ ja myyntihinta ainakin 4250€". Kirjan ja muistiinpanojen mukaan loppuvaraston saldoksi merkitään joko alkuperäinen hankintameno, tai sitten todennäköinen luovutushinta, eli myyntihinta. Onko tämä tehtävä siis jotenkin kompa, eli valitaan vain toinen noista luvuista (mielellään suurempi > parempi tulos), ja toiselle ei tehdä mitään? Hankintameno on kuitenkin oletettavasti laskettu mukaan jo tuotteiden hankintavaiheessa (aiemmin oli tehtävänä "Ostetaan valikoima tuotteita asiakkaille myytäväksi laskun mukaan 9625€".

myokymia
Viestit: 660
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Koulutehtävä varaston muutos, hankintameno ja myyntihinta

Viesti Kirjoittaja myokymia » 09 Loka 2018, 07:38

Kirjanpitolaki 5 luku 6 § referoituna "Tilikauden päättyessä jäljellä olevan vaihto-omaisuuden hankintameno aktivoidaan. Jos vaihto-omaisuuden todennäköinen hankintameno tai luovutushinta on tilikauden päättyessä hankintamenoa pienempi, on erotus kuitenkin kirjattava kuluksi."

Hankitamenoa käsitellään KPL 4:5§.

Toisin sanoen varasto inventoidaan joko hankintamenoon tai todennäköiseen luovutushintaan/hankintamenoon, mikä näistä onkin pienin luku.

Olet siinä mielessä ihan jäljillä, että mitä suurempi varaston arvo olisi, sitä parempi tulos saavutettaisiin. Kirjanpidossa on kuitenkin varovaisuuden periaate, jotta tilinpäätös ei antaisi liian hyvää kuvaa, pitääkin valita arvoista pienin (kts KPL 3:3 §).

Jippe
Viestit: 2
Liittynyt: 09 Loka 2018, 00:57

Re: Koulutehtävä varaston muutos, hankintameno ja myyntihinta

Viesti Kirjoittaja Jippe » 09 Loka 2018, 11:34

Iso kiitos nopeasta ja selkeästä vastauksesta myokymia!

Vastaa Viestiin