Arvonalennus käyttöomaisuudesta verotuksessa

Apua veroilmoituksen täyttämiseen.
Aloitteleva
Viestit: 22
Liittynyt: 27 Tammi 2017, 17:45

Arvonalennus käyttöomaisuudesta verotuksessa

Viesti Kirjoittaja Aloitteleva » 25 Huhti 2019, 15:12

Yrityksen kone tuhoutui täysin käyttökelvottomaksi kun sen asetuksia säädettiin tuotannossa. Se romutettiin.
Tilintarkastaja ohjeisti koneen arvon kirjattavaksi arvonalentumisiin sumu-poistettavista pysyvistä vastaavista.
Nyt veroilmoitusta täytettäessä käyttöomaisuuden arvonalentumiset kirjanpidossa -kohtaan laitetaan kirjanpidossa tehdyn suuruinen kulukirjaus.
Mutta entäpä mitä laitetaan verotuksessa -sarakkeeseen? Saako koneen arvonalentumisen kulun vähentää verotuksessa?

Tähän asti olin siinä uskossa, että totta kai. Olisihan se normaalisti esim. myytäessä tai käytettäessä poistunut poistolaskennan kautta. Mutta nyt luin jostain, että arvonalentuminen ei ole yleensä verotuksessa vähennettävä. Mikähän on oikein tässä tilanteessa, kun kyseessä on aineellinen hyödyke?

Kiitos tuhannesti!

sskky.fi/tiedot/6070
Viestit: 65
Liittynyt: 08 Touko 2019, 22:08
Viesti:

Re: Arvonalennus käyttöomaisuudesta verotuksessa

Viesti Kirjoittaja sskky.fi/tiedot/6070 » 14 Touko 2019, 14:57

Tuloverotuksessa yleensä sovelletaan koneiden ja kaluston osalta EVL 30 §:n menojäännöspoistoa eli 25 %:n poistoa menojäännöksestä.

EVL 32 §: Jos verovelvollinen osoittaa, että kaiken edellä 30 ja 31 §:ssä tarkoitetun käyttöomaisuuden käypä arvo on verovuoden päättyessä omaisuuden arvonalenemisen, tuhoutumisen, vahingoittumisen tai muun syyn vuoksi pienempi kuin menojäännös, josta on jo tehty verovuoden poisto, saadaan menojäännöksestä tehdä sellainen lisäpoisto, joka alentaa menojäännöksen käypään arvoon.

Tuossa viitataan menojäännökseen. Eli tarkoittaa sitä, että jos vaikka yrityksellä on 3 konetta, joiden EVL:n mukainen yhteenlaskettu menojäännös on poistojen jälkeen 10.000 euroa ja sitten tämä 1 kone tuhoutuu ja jäljelle jää 2 konetta, joiden käypä arvo olisi vaikka 20.000 euroa, ei ole perustetta tehdä EVL 32 §:n lisäpoistoa. Jos taas yritykselle jäävien 2 koneen käypä arvo olisikin vaikka 6.000 euroa, on peruste tehdä EVL 32 §:n lisäpoisto 4.000 euron arvosta.

Huomaa, että Kirjanpitolain mukaan tuo arvonalennus tulee kirjata kirjanpitoon vaikka sitä ei tuloverotuksessa saakaan vähentää. Jos kirjanpidossa on noudatettu 25 %:n menojäännöspoistoa, arvonalennuksen jälkeen KPL:n mukainen sumu-poisto tehdään eri menojäännöksestä kuin EVL:n mukainen EVL-poisto.

Erikseen on pohdittava miten kirjataan se, jos romutuksesta on saatu yritykselle tuloa. Esim. rautaromusta saa nykyisin rahaa.

Vastaa Viestiin