Sivu 1/1
Alvit ja lasku väärällä tilikaudella
Lähetetty: 19 Huhti 2024, 07:26
Kirjoittaja Marge24
Alv-tilejä on paljon ja jotenkin ne menee aina sekasin

. Selittäsikö joku niiden tarkoituksen ja mitä niille tehdään tilikauden loppuessa:
Alv-saamiset, Alv- palautus, maksettava alv velka, arvonlisäverovelka ja myynnin arvonlisävero?
Toinen asia on, että jos lasku tulee joulukuussa ja eräpäivä on tammikuussa,jolloin se myös maksetaan, niin kirjataanko se miten? Lasku on väärällä tilikaudella maksun kanssa. Kiitos etukäteen!
Re: Alvit ja lasku väärällä tilikaudella
Lähetetty: 20 Huhti 2024, 00:09
Kirjoittaja KahviMies
Alv-saamiset -tilille kirjataan siinä vaiheessa, jos verokaudella on ollut enemmän alveja ostoista kuin myynneistä. Tästä syntyy saaminen, koska verottajan kuuluu palauttaa negatiivinen alv takaisin yritykselle.
Alv-palautus on juuri tällainen verottajan suorittama negatiivisen alvin palautus yritykselle.
Maksettava alv-velka tarkoittaa sitä, kun yritykselle on tullut myynneistä enemmän maksettavaa arvonlisäveroa kuin ostoista vähennettävää arvonlisäveroa. Erotuksesta syntyy yrittäjälle velka verohallinnon suuntaan, joka kuittaankuu kun yrittäjä tilittää summan verottajalle.
Myynnin arvonlisävero tarkoittaa sitä veroa, joka syntyy kun yritys myy tavaroitaan tai palveluitaan.
Peruslähtökohta kirjanpidossa on suoritusperusteen mukaan kirjaaminen, eli laskun eräpäivä ei ratkaise sitä tilikautta jolle se kuuluu, vaan suoritteen vastaanottamisajankohta. Jos vaikkapa joulukuun puhelinlasku tulee niin, että eräpäivä on tammikuussa, kuuluu se silti aiemmalle tiliakaudelle, koska lasku kohdistuu puhelimen käytölle joulukuussa.
Re: Alvit ja lasku väärällä tilikaudella
Lähetetty: 22 Huhti 2024, 07:03
Kirjoittaja Marge24
Re: Alvit ja lasku väärällä tilikaudella
Lähetetty: 22 Huhti 2024, 07:14
Kirjoittaja Marge24
Mitenkä vuokra? Jos tammikuun vuokralasku tulee joulukuussa ja eräpäivä tietenkin tammikuussa, niin miten sen kirjaus kun lasku on joulukuun puolella mutta maksu tammikuussa?
Re: Alvit ja lasku väärällä tilikaudella
Lähetetty: 16 Heinä 2024, 13:25
Kirjoittaja jopasjopas
Jos tammikuun vuokralasku tulee joulukuussa ja eräpäivä on tammikuussa, kirjaisin itse koko laskun vasta 1.1., koska tämä on helpompaa.
Oikeaoppinen tapa lienee kirjata lasku jo joulukuulle ja merkitä vastatiliksi siirtovelat. Tammikuun maksu sitten siirtovelkoja vastaan.
Yleensäkin näissä asioissa kannattanee käyttää hieman luovuutta, eli puhelin- ja muita pieniä laskuja ei kannata lähteä jakamaan kovin tarkasti eri kirjanpitokausille. Siinä palaa turhaa aikaa jos pyrkii millimetritarkkuuteen. Jos summa ei ole kovin merkityksellinen yrityksen liikevaihtoa ajatellen, asia kannattaa hoitaa helpoimmalla tavalla.