Merkkipäivälahjat

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
siriina
Viestit: 23
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:30
Paikkakunta: Pori

Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja siriina »

Hallitus on päättänyt, että työntekijät saavat 50- ja 60-vuotispäivänä 100 euron arvoisen tavaralahjan.

Tähän asti on mennyt niin, että työntekijä ilmoittaa haluavansa esim 100 euron arvoisen kalevalakorun, hakee sen liikkeestä, liike kirjoittaa firmalle 100 e laskun ja tt maksaa ylimenevän osuuden itse.

Nyt mun loman aikana tämä oli vähän lähtenyt rönsyilemään. TT oli ostanut ruohonleikkurin, toi siitä kuitin ja pyysi sen 100 euroa tilille. Pakko maksaa kun pomo käski, mutta meniköhän tämä nyt ihan oikein?

Seuraava 50-kymppinen on minimalisti, ei halua mitään krääsää. Ehdotuksena on lahjakortti bensa-asemalle. Onko tämä riittävän yksilöity ettei mene palkaksi ja onko bensa tavaraa? Entä jos tt tuo kuitit bensasta ja maksetaan niitä vastaan? Vai pitäiskö tankata firman kortilla? Toinen vaihtoehto hällä oli, että maksetaan se 100 hälle palkkana :arrow: siitä siiten seurasi rutina, että saa yli 100 euroa kun menee ta kuluja myös :?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Alun perinkin on menty metsään ja pahasti. Sinänsä on ihan sama kummalla tavalla veroja kierretään, kumpikaan ei ole millään tasolla hyväksyttävää.

Jos työntekijä pääsee itse ilmoittamaan haluamansa "lahjan", kyseessä ei ole lahja, vaan palkka. Samoin mainitsemasi kaltaiset lahjakortit rinnastetaan palkkaan, eikä yksityismenojen kattaminen firman kortilla ole lainkaan hyväksyttävää (mutta verotetaan kuitenkin työntekijän palkkana).

Verohallinon henkilökuntaetujen ohjeen kohta 3.4.1 käsittelee merkkipäivälahjoja: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohj ... otuksessa/

"Merkkipäivälahjan tulee olla työnantajan valitsema. Työntekijän vapaasti valittavissa oleva esinelahja tai palvelu on rahaan rinnastettava suoritus."

"Sellaiset lahjakortit, jotka oikeuttavat ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja kyseisestä paikasta, ovat kuitenkin veronalaisia."

Palkan maksaminen on hyväksyttävä tapa, rutinalla tai ilman.
siriina
Viestit: 23
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:30
Paikkakunta: Pori

Re: Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja siriina »

Eiköhän näin aika monella työmaalla tehdä, että kysytään työntekijältä mitä se haluaa? Paperilla sitten näkyy, että työnantaja on päättänyt ostaa työntekijälle vaikka joulukinkun (jonka se työntekijä toivoi).

Työnantajan antamat lahjakortit voivat olla verovapaita, jos työnantaja on selvästi rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun. Lahjan verovapauden kannalta ei ole merkitystä, minkä lahjan työntekijä valitsee työnantajan rajaamista vaihtoehdoista. Lahjakortti voi siten oikeuttaa ostamaan esimerkiksi kirjan useiden kirjojen joukosta, tietyn ruokatuotteen useiden ruokatuotteiden joukosta tai jonkin työnantajan rajaamista keskenään erilaisista tuotteista.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja myokymia »

siriina kirjoitti:Eiköhän näin aika monella työmaalla tehdä, että kysytään työntekijältä mitä se haluaa? Paperilla sitten näkyy, että työnantaja on päättänyt ostaa työntekijälle vaikka joulukinkun (jonka se työntekijä toivoi).
Se että aika monella työmaalla näin tehdään, ei tee siitä sallittua. Tapaoikeutta voidaan pitää sallittuna vain kun asian tiimoilta ei ole olemassaolevia säädöksiä. Laki on siis ensisijainen ja tapaoikeuteen vetoaminen tässä tapauksessa ei olisi vallitsevan oikeuskäytännön mukaan menestyksellistä.
siriina kirjoitti:Työnantajan antamat lahjakortit voivat olla verovapaita, jos työnantaja on selvästi rajannut lahjakortin käyttökohteen tietystä paikasta hankittavaan esineeseen tai palveluun. Lahjan verovapauden kannalta ei ole merkitystä, minkä lahjan työntekijä valitsee työnantajan rajaamista vaihtoehdoista. Lahjakortti voi siten oikeuttaa ostamaan esimerkiksi kirjan useiden kirjojen joukosta, tietyn ruokatuotteen useiden ruokatuotteiden joukosta tai jonkin työnantajan rajaamista keskenään erilaisista tuotteista.
"Lahjakorteilta edellytetään lisäksi, että niillä ei voi valita muuta kuin mitä työnantaja on osoittanut valikoimaksi, niitä ei voi muuttaa rahaksi ja ne ovat henkilökohtaisia eli nimetylle työntekijälle osoitettuja.

Sellaiset lahjakortit, jotka oikeuttavat ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja kyseisestä paikasta, ovat kuitenkin veronalaisia. Tällaisia lahjakortteja ovat esimerkiksi yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit."
siriina
Viestit: 23
Liittynyt: 26 Tammi 2016, 19:30
Paikkakunta: Pori

Re: Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja siriina »

Jos nyt sitten kusahtaa verottajalle, että on ostettu työntekijälle palkaksi tulkittava lahja, mikä on veroseuraamus? Työntekijä maksaa veron, entäs työnantaja? Eikös noissa ole joku euromääräinen raja (ainakin alvissa on ?)?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Merkkipäivälahjat

Viesti Kirjoittaja myokymia »

siriina kirjoitti:Jos nyt sitten kusahtaa verottajalle, että on ostettu työntekijälle palkaksi tulkittava lahja, mikä on veroseuraamus? Työntekijä maksaa veron, entäs työnantaja? Eikös noissa ole joku euromääräinen raja (ainakin alvissa on ?)?
Työntekijälle katsotaan palkaksi, eli tulee verotettavaan tuloon. Työnantaja maksaa sosiaaliturvamaksun (ja periaatteessa muut sivukulut, mutta verottajaa ei hirveästi vakuutusmaksut kiinnosta). Ihan pienten summien osalta verottaja varmaan antaa vain ohjeistusta miten olisi pitänyt toimia ja miten toimia jatkossa.
Vastaa Viestiin