Sivu 1/1

perusteista...

Lähetetty: 01 Kesä 2009, 10:46
Kirjoittaja jahau
Tässä muutama kysymys:
1) Merkitäänkö YEL kirjanpitoon (ei palkattua työvoimaa)?
2) Mitenkä sähkö/vesi/lämpö merkitään (millainen osuus jos merkitään) kirjanpitoon jos toimii ammatinharjoittana omassa kodissa? Onko muita menoja joita tällöin merkitään kirjanpitoon?
3) Jos ei ole arvonlisäverovelvollinen niin ALV-saamisissa ja ALV-velassa ei tarvitse / saa näkyy mitään merkintöjä kirjanpidossa, eikö näin?
4) Mitenkäs pienhankinnat, jotka on tehty ennen yrityksen aloittamista? Esimerkiksi näyttö, joka on ostettu 2008 lopussa ja yrityksen ensimmäinen tilikausi alkaa 1.1.2009. Kuinka merkitään kirjanpitoon?
5) Voiko tulos olla negatiivinen starttirahan jatkohakemuksessa (vaaditaan tuloslaskelma) vai oikaistaanko jotenkin?

Kiitos.

Lähetetty: 03 Kesä 2009, 13:01
Kirjoittaja Andy
1.) Voi merkitä kirjanpitoon, mutta jos ei ole vähennetty, niin se voidaan vähentää henkilökohtaisella verolomakkeella.

2.) Näistä pitäisi tehdä laskelma jossa kyseiset kulut jaetaan henkilökohtaisen käytön ja yritystoiminnan kesken. Jos laskelmaa ei tee, niin voi tehdä standardin työhuonevähennyksen.

3.) Juurikin näin.

4.) Itse kirjaisin tämän yksityissijoituksena, kirjausajankohdan voi laittaa tammikuun ensimmäiselle päivälle. Käsittääkseni tarkkaa lakisääteistä rajaa ei ole siitä, miten vanhoja hankintoja voi vähentää, kunhan voi selvästi osoittaa, että ne ovat tulleet yritykselle.

5.) En tiedä starttirahoista hirveästi, mutta miten tämän voisi oikaista sitten? Luulisin että tulos että tulos voi olla negatiivinen, sillä niinhän se usein on yritystoiminnan alkaessa.

Re: perusteista...

Lähetetty: 06 Tammi 2010, 13:52
Kirjoittaja jahau
1.) Tarkoittaa sitä, että voi sekä merkitä kirjanpitoon että vähentää verotuksessa? Merkitäänkö tehtävät vähennykset kirjanpitoon jotenkin? Onko mitään syytä jättää YEL kirjanpidossa merkitsemättä? Ainakin on roima vaikutus ennakoveroihin mikäli sen sinne kirjanpitoon merkitsee, ainakin jos puhutaan pienen mittakavaan yrityksestä. Vetää tulosta alaspäin, sikäli mikäli jos olen oikein merkinnät tehnyt...

Re: perusteista...

Lähetetty: 06 Tammi 2010, 15:07
Kirjoittaja jahau
Onko esim. oikein merkitä YEL näin: Per Muut kulut An Muu oma pääoma?

Re: perusteista...

Lähetetty: 06 Tammi 2010, 19:50
Kirjoittaja Andy
jahau kirjoitti:1.) Tarkoittaa sitä, että voi sekä merkitä kirjanpitoon että vähentää verotuksessa? Merkitäänkö tehtävät vähennykset kirjanpitoon jotenkin? Onko mitään syytä jättää YEL kirjanpidossa merkitsemättä? Ainakin on roima vaikutus ennakoveroihin mikäli sen sinne kirjanpitoon merkitsee, ainakin jos puhutaan pienen mittakavaan yrityksestä. Vetää tulosta alaspäin, sikäli mikäli jos olen oikein merkinnät tehnyt...
Veronmaksajien keskusliiton sivuilla sanotaan näin:

Ammatin- ja liikkeenharjoittajien eläkevakuutusmaksut

Ammatin- tai liikkeenharjoittaja voi veroilmoitusta täyttäessään valita, vähentääkö hän YEL-vakuutusmaksunsa elinkeinotoiminnan kuluna vai puhtaasta ansiotulostaan tehtävänä vähennyksenä.

Jos YEL-vakuutusmaksut on kirjattu kuluksi kirjanpitoon, mutta niitä ei haluta vähentää elinkeinotoiminnan kuluna, vakuutusmaksut merkitään lomakkeelle 5 vähennyskelvottomiksi kuluiksi. Lisäksi maksut merkitään esitäytetyn veroilmoituksen ilmoitusosan etusivulle kohtaan 3.2 Pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut ja ilmoitusosan lisätiedoissa ilmoitetaan vakuutusyhtiön nimi ja maksujen määrä.

Ammatin- tai liikkeenharjoittajan vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen maksuja ei saa vähentää elinkeinotoiminnan kuluina, vaan ne vähennetään esitäytetyllä veroilmoituksella.

Re: perusteista...

Lähetetty: 06 Tammi 2010, 19:58
Kirjoittaja Andy
jahau kirjoitti:Onko esim. oikein merkitä YEL näin: Per Muut kulut An Muu oma pääoma?
Mielestäni kirjaamistapa riippuu siitä, halutaanko kirjanpitoon kirjatun YEL:in vähentävän yrityksen tulosta vai halutaanko että YEL ei vähennä yrityksen tulosta vaan että se vähennetään puhtaasta ansiotulosta. Jos haluat että YEL vähentää yrityksesi tulosta (jolloin et voi vähentää sitä enää erikseen ansiotuloistasi), voit mielestäni kirjata sen normaalilla tavalla sopivalle kulutilille, samalla tavalla kuin kirjaisit vaikkapa jonkun muun vakuutusmaksun. Jos sen sijaan haluat vähentää YEL:in ansiotuloistasi, etkä yrityksesi tuloksesta, niin silloin kirjaat sen kirjanpidossa vähennyskelvottomien kulujen tilille.

Re: perusteista...

Lähetetty: 07 Tammi 2010, 19:39
Kirjoittaja jahau
Kiitos vastauksesta. Oletetaan, että haluan vähentää YEL:n omasta ansiotulostani. Tällöin voin ilmeisestikin jättää YEL:n kirjanpitoon kunhan päätän tilin esimerkinomaisesta miten? Löytyiskö esimerkkiä tästä kirjauksesta / kirjauksesta, joka menona yritykselle lakkaa vaikuttamasta varsinaisesti yrityksen tulokseen? Kiitos.

Re: perusteista...

Lähetetty: 21 Tammi 2010, 08:07
Kirjoittaja jahau
Löytyiskö tuosta toimenpiteestä vaikka Tappiolla tehtyä esimerkkiä? Kiitos.

Re: perusteista...

Lähetetty: 21 Tammi 2010, 11:35
Kirjoittaja Moderator
jahau kirjoitti:Kiitos vastauksesta. Oletetaan, että haluan vähentää YEL:n omasta ansiotulostani. Tällöin voin ilmeisestikin jättää YEL:n kirjanpitoon kunhan päätän tilin esimerkinomaisesta miten? Löytyiskö esimerkkiä tästä kirjauksesta / kirjauksesta, joka menona yritykselle lakkaa vaikuttamasta varsinaisesti yrityksen tulokseen? Kiitos.
Hei!

Tein esimerkin Tappiolla vähennyskelvottoman kulun kirjaamisesta. Kun täytät veroilmoitusta, muista vain sitten poimia kaikki vähennyskelvottomat kulut sinne oikeaan kohtaan. Tämä johtaa siihen että yrityksen kirjanpidollinen ja veroituksellinen tulos ovat hieman eri. Ohessa on liitetiedostona Tappio-tiedosto.

Re: perusteista...

Lähetetty: 22 Tammi 2010, 20:56
Kirjoittaja jahau
Kiitos esimerkistä. Vielä sellainen seikka, että olen kirjanpitoon merkinnyt YEL-maksut aina Per Muut kulut An Muu oma pääoma. Voiko tämän siis tilinpäätöksessä oikaista tuonne Muut vähennyskelvottomat kulut tilille jotenkin (ja missä vaiheessa se lakkaa vaikuttamasta tulokseen, esimerkkikin vaikutti)?

Kuuluuko muuten tilikauden vähennyskelvottomiin kuluihin myös menoennakot ko. YEL:n osalta?

p.s. Kiitos kärsivällisyydestä, kysymyksiä kyllä riittää...

Re: perusteista...

Lähetetty: 22 Tammi 2010, 22:50
Kirjoittaja Andy
jahau kirjoitti:Kiitos esimerkistä. Vielä sellainen seikka, että olen kirjanpitoon merkinnyt YEL-maksut aina Per Muut kulut An Muu oma pääoma. Voiko tämän siis tilinpäätöksessä oikaista tuonne Muut vähennyskelvottomat kulut tilille jotenkin (ja missä vaiheessa se lakkaa vaikuttamasta tulokseen, esimerkkikin vaikutti)?
Se että merkitset jotain Oman pääoman kreditiin tarkoittaa periaatteessa että sijoitat rahaa yritykseesi. Jos esimerkiksi sijoittaisit rahaa pankkitilille yksityistililtä toiminimessä, kirjaus tulisi pankkitilin debetiin ja yksityissijoitukset -tilin kreditiin (joka on Oman pääoman alla). Jos kirjaat maksun Per muut kulut An Oma pääoma, se tarkoittaa siis että maksat yrityksesi kulun tekemällä yksityissijoituksen, eikä siinä ole mitään väärää. Se asia joka sinun kannattaa muuttaa jos haluat tehdä YEL-vähennyksen omista ansiotuloistasi, on että laitat tuon Muut kulut tililin tilalle vähennyskelvottomien kulujen tilin. Ei siis vaadi muuta kuin kohdetilin muuttamisen, mikä onnistuu Tappiossa helposti.

Vähennyskelvottomat kulut näkyvät kirjanpidossa tulokseen vaikuttavina tekijöinä vielä tilinpäätöksessäkin. Vasta veroilmoitukseen ne poimitaan omaan kohtaansa, jolloin ne lakkaavat pienentämästä yrityksen tulosta (vähennyskelvottomia kun ovat). Tästä syystä yrityksen kirjanpidollinen tulos on usein eri kuin verotettava tulos, mutta se on ihan normaalia. Jos asia tuntuu hämmentävältä, niin silloin nämä YEL-maksut voi jättää kokonaan kirjanpidon ulkopuolelle, jolloin niitä ei tarvitse merkitä myöskään vähennyskevottomiin kuluihin.
jahau kirjoitti: Kuuluuko muuten tilikauden vähennyskelvottomiin kuluihin myös menoennakot ko. YEL:n osalta?
Menoennakot tarkoittavat etukäteen maksettuja kuluja, jotka kuuluvat vasta seuraavalle tilikaudelle, jonne ne myös siirretään siirtosaamiset-tilin kautta tilinpäätöksessä. Ne eivät siis ole menneen tilikauden vähennyskelvottomia kuluja vaan tulevan.

jahau kirjoitti: p.s. Kiitos kärsivällisyydestä, kysymyksiä kyllä riittää...
Kysy pois vaan! Toivottavasti saadaan tänne ajan mittaan kattava määrä tietoa näistä asioista ja sitä kautta paljon alan ihmisiä mukaan keskusteluun!

Re: perusteista...

Lähetetty: 24 Tammi 2010, 14:06
Kirjoittaja jahau
Siinäpä tuli melko tyhjentävä vastaus näihin asioihin liittyen. Vielä kysymys liittyen seuraavaan tilikauteen. Siirretäänkö tässä tapauksessa YEL tilinavauksen jälkeen siirtosaamisista takaisin vähennyskelvottomien kulujen tilille? Varaston muutoksesta ei tarvitsene välittää ennen tilikauden loppua (lepäävä tili) vai siirretäänkö se tilinavauksen jälkeen varasto tilille ns. alkusaldoksi?

Re: perusteista...

Lähetetty: 28 Tammi 2010, 19:42
Kirjoittaja jahau
Jaa mutta varasto onkin jo tilinavauksen jälkeen kunnossa. Lähinnä kyse on siis noista vähennyskelvottomista kuluista...teenkö tässä siis kirjauksen Per Vähennyskelvottomat kulut An Siirtosaamiset heti tilinavauksen jälkeen? Muutenhan vähennyskelvottomat kulujen tili ei pidä kutinsa ko. tilikauden lopussa.

Re: perusteista...

Lähetetty: 29 Tammi 2010, 10:58
Kirjoittaja MariR
Heippa,

Minun mielestä hyvä tapa on siirtää heti tilinavauksen jälkeen siirtosaamisten ja velkojen kulut tulokseen oikeisiin paikkoihin. Sillälailla ne on tuoreessa muistissa ja se helpottaa sitten työtä jatkossa. Olen nähnyt että jotkut pienten firmojen kirjanpitäjät siirtää ne vasta seuraavan vuoden lopulla, jolloin olen vähän puuttunut siihen, kun yrittäjäressukka ei tiedä sitten siinä välillä lainkaan mikä on firman "oikea" tulos ja kulut paukahtavat sitten joulukuulle ja tilinpäätökseen.

t: MariR

Re: perusteista...

Lähetetty: 22 Maalis 2015, 12:05
Kirjoittaja iituli
Hei, apua kaivataan :P

Mitenkäs kirjaus tulisi tehdä kirjanpidossa, jos yeliä ei ole vähennetty henkilökohtaisella veroilmoituksella? Tulisiko kirjanpidossa tilin olla 8800 Muut vähennyskelpoiset kulut sijasta 6100 yel-maksut? Vai onko väliä?

Ja kun halutaan vähentää se yrityksen veroilmoituksella, mihin kohtaan yel sisältyy 6A lomakkeella? Liiketoiminnan muut kulut: Muut vähennyskelpoiset liiketoiminnan muut kulut?

Ymmärsin näin, jos vähennettäisiin henkilökohtaisella veroilmoituksella, 6A lomakkeella se merkattaisiin Muut vähennyskelvottomat kulut -kohtaan.