Kiinteistökaupan kirjaus

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Rmpky
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Helmi 2018, 13:52

Kiinteistökaupan kirjaus

Viesti Kirjoittaja Rmpky »

Kiinteistökaupassa on maksettu käsiraha ja sovittu loppuosan maksusta n. vuoden päästä. Hallintaoikeus on siirtynyt kauppakirjan allekirjoituksella ja omistusoikeus siirtyy sitten kun koko kauppasumma on maksettu. Kirjataanko kiinteistön hankintameno kauppakirjan allekirjoituspäivälle kokonaisuudessaan kauppakirjan perusteella taseeseen ja maksamaton osa ostovelkoihin vai kirjataanko käsiraha maksuhetkellä ennakkomaksuihin ja kiinteistö taseeseen kun loppuosa maksetaan?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Kiinteistökaupan kirjaus

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Mikäli tilanteeseen ei liity mitään erityisiä ehtoja, vaan tilanne on ns normaali kauppa, jossa myyjä vain pidättää omistusoikeuden kunnes kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu, suoriteperusteisesti kauppa tulee kirjauskypsäksi hallintaoikeuden siirtyessä. Mikäli kauppaehdoissa on esim vastuisiin tms liittyviä rajauksia, voi tilanne olla toinen.

Perustelut löytyvät Kilan lausunnosta 1295/1994 johon on viitattu myös lausunnossa 1773/20016: "Lausunnon mukaan katsotaan osake luovutetuksi ja tulo kirjauskypsäksi silloin, kun osakkeiden hallinnan siirto on myyjän ja ostajan välillä sitovaan kauppa- tms. sopimukseen perustuen tapahtunut.

Lisäksi mainittu lausunto tarkentaa suoriteperusteen toteutumista tilanteissa, joissa osakkeen hallinta ja omistusoikeus siirtyvät ostajalle eriaikaisesti. Siinä tapauksessa, että tarkoituksena on myös omistusoikeuden luovuttaminen vaikka se tapahtuu myöhemmin kuin hallinnan luovuttaminen, suoriteperusteinen kirjaus tehdään hallinnan luovutuksen perusteella (esimerkiksi ostettaessa esine osamaksuehdoin, joiden mukaan omistusoikeus siirtyy myyjältä ostajalle vasta kauppahinnan tultua kokonaisuudessaan maksetuksi).
"
Rmpky
Viestit: 16
Liittynyt: 26 Helmi 2018, 13:52

Re: Kiinteistökaupan kirjaus

Viesti Kirjoittaja Rmpky »

Paljon kiitoksia.
Vastaa Viestiin