Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
cooking
Viestit: 15
Liittynyt: 02 Touko 2018, 14:36

Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Viesti Kirjoittaja cooking »

Hei,

olisiko täällä taas joku viisaampi? :mrgreen: Kysyisin seuraavaa: edellisen tilikauden lopussa rahoitusarvopapereissa on ollut summalla X rahastosijoituksia. Tämän tilikauden lopussa sijoituksen markkina-arvo on noussun n. 900 e. Miten tämän kirjaus siis menisi oikeaoppisesti? :?: :shock:

per rahastosijoitukset 900 an ??? 900? :|
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Riippuu hieman mitä omaisuuslajia ko rahasto-osuudet edustavat. Lähden kuitenkin siitä oletuksesta, että ovat rahoitusomaisuutta, jolloin arvonkorotusta ei lähtökohtaisesti tule kirjata. Missään tapauksessa en lähtisi tuollaista 900 euron arvonkorotusta kirjaamaan

Kirjanpitolaki 5 luku 2 § " Taseeseen merkitään: -- 2) rahoitusomaisuuteen kuuluvat arvopaperit ja muut sellaiset rahoitusvarat hankintamenon suuruisina tai, jos niiden todennäköinen käypä markkinahinta tilinpäätöspäivänä on sitä alempi, tämän määräisin"

Kuitenkin KPL 5:2a: "Edellä 2 §:n 1 momentin 2 kohdassa säädetystä poiketen johdannaissopimukset ja muut rahoitusvälineet voidaan merkitä käypään arvoon -- Muutos rahoitusvälineen käyvässä arvossa merkitään käyvän arvon rahastoon silloin, kun 1 momentissa tarkoitettu kansainvälinen tilinpäätösstandardi edellyttää sen esittämistä omassa pääomassa."

Tilinpäätöksessä mikroyrityssäännöstöä noudattava kirjanpitovelvollinen ei saa soveltaa käyvän arvon menetelmää, ja muidenkin tulee muistaa esittää arvonkorotuksista vaaditut tiedot tilinpäätöksessä. Näissä liitetiedoissa esitettävät laskelmat yms ovat sen verran työläitä ja koko arvonkorotuksen mahdollisuus sen verran poikkeuksellinen (kts Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus rahoitusvälineiden arvostamisesta sekä merkitsemisestä tilinpäätökseen ja konsernitilinpäätökseen) että itse en lähtisi näitä tekemään. Jos siirtyy käyttämään käyvän arvon menetelmää, tulee sitä noudattaa johdonmukaisesti tilikaudesta toiseen (yleiset tilinpäätösperiaatteet).

KPL 5:17 mukainen arvonkorotus ei rahoitusvälineille ole lainkaan mahdollinen: "Jos pysyviin vastaaviin kuuluvan maa- tai vesialueen tai sellaisen arvopaperin, joka ei ole 2 a §:ssä tarkoitettu rahoitusväline, todennäköinen luovutushinta on tilinpäätöspäivänä pysyvästi alkuperäistä hankintamenoa olennaisesti suurempi, saadaan taseeseen johdonmukaisuutta ja varovaisuutta noudattaen merkitä vielä poistamatta olevan hankintamenon lisäksi enintään todennäköisen luovutushinnan ja poistamatta olevan hankintamenon erotuksen suuruinen arvonkorotus."
cooking
Viestit: 15
Liittynyt: 02 Touko 2018, 14:36

Re: Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Viesti Kirjoittaja cooking »

myokymia, olet rautaa!

Kyseessä siis tosiaankin mikroyritys ja pankin rahastosijoitus. oli pari vuotta saman arvoinen ja nyt oli sitten noussus tuon n.900 euroa korkeammaksi. Eli ei kirjata mitään Pankin lähettämästä yhteenvedosta vaan taseessa oleva arvo pysyy?
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Koska mikroyritys ei edes halutessaan saa noudattaa käypää arvoa, ei tarvitse kirjata mitään tuon arvonnousun osalta, vaan tasearvolla mennään.

Jos arvonnousu olisi olennainen, tästä olisi ehkä hyvä laittaa maininta tilinpäätöksen liitetietoihin (mikroyrityksen ei toki suojasatamasäännöksestä johtuen ole pakko niin paljon noita liitetietoja käyttää, itse vain olen vielä niin konservatiivinen oikean ja riittävän kuvan suhteen).

Sitten jos rahastot joskus myy ja tuotto realisoituu, tämä kirjataan useimmiten rahoitustuottoihin.

Koska kirjanpitolain mukaan nuo arvot tulee kirjata hankintamenoon tai alempaan käypään markkinahintaan, tulisi realisoitumatonkin arvonalennus kirjata. Jos jonain tilikautena on kirjannut noita arvonalennuksia, ja sitten arvo taas nousee, on sallittua (ja jopa vaadittua kpl 5:16) kirjata tuo aiemmin kirjattu arvonalennus pois, siten että tase-arvo on edelleen joko alkuperäinen hankintahinta tai tätä alempi käypä arvo.
cooking
Viestit: 15
Liittynyt: 02 Touko 2018, 14:36

Re: Rahastosijoituksen arvo noussut tilikaudella, OY

Viesti Kirjoittaja cooking »

Huuh, onpa ihanaa kun saa noin selkeän vastauksen! Kiitos! :mrgreen:
Vastaa Viestiin