Laskut suoriteperusteen mukaan

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Elmeri1
Viestit: 3
Liittynyt: 13 Helmi 2018, 19:13

Laskut suoriteperusteen mukaan

Viesti Kirjoittaja Elmeri1 »

Voi olla hieman typerä kysymys mutta ei nyt itsellä sytytä - mille päivälle sähkölaskut, puhelinlaskut yms tulee kirjata, jotta ovat suoriteperusteen mukaan kirjattuja? Merkataanko sille päivämäärälle kun laskun vastaanottaa, silloinhan periaatteessa kyseessä ei ole suoriteperuste kun palvelu on ns vastaanotettu jo aikaisemmin (esim lasku tammikuussa käytetystä sähköstähän tulee vasta vaikka helmikuussa)?
Kiitos avusta :D
Tilkkari
Viestit: 247
Liittynyt: 27 Joulu 2017, 16:47

Re: Laskut suoriteperusteen mukaan

Viesti Kirjoittaja Tilkkari »

Elmeri1 kirjoitti:Voi olla hieman typerä kysymys mutta ei nyt itsellä sytytä - mille päivälle sähkölaskut, puhelinlaskut yms tulee kirjata, jotta ovat suoriteperusteen mukaan kirjattuja? Merkataanko sille päivämäärälle kun laskun vastaanottaa, silloinhan periaatteessa kyseessä ei ole suoriteperuste kun palvelu on ns vastaanotettu jo aikaisemmin (esim lasku tammikuussa käytetystä sähköstähän tulee vasta vaikka helmikuussa)?
Kiitos avusta :D
Suoriteperuste tarkoittaa, että kulu kirjataan sille ajalle jota se koskee.

Eli jos vaikka sähkölaskua tarkoitetaan, niin ratkaisevaa on se miltä jaksolta sähkö laskutetaan, eli jos vaikka oletetaan että tehdään 31.12.2017 päättyneen tilikauden tilinpäätöstä, niin silloin 2017 tilikaudelle kirjataan kaikki sähkölaskut, jotka kohdistuvat sähkön toimituksen osalta aikaan 1.1.-31.12.2017.

Vakuutusmaksuja voi usein joutua jaksottamaan, koska niissä maksukaudet eivät aina ole loogisia, jolloin samalla laskulla voi olla kahden tilikauden vakuutusmaksuja.
Tällöin lasketaan kuinka monen päivän osuus kohdistuu tilikaudelle ja jaksotetaan sen mukaan lasku (esim. laskun loppusumma 365€, tilikaudelle 2017 osuu 200 päivää ja tilikaudelle 2018 165 päivää, tällöin kuluksi 2017 kirjataan 200€ ja 165€ taseelle odottamaan seuraavaa tilikautta).
Vastaa Viestiin