SumUp ja kirjanpito

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Investor21
Viestit: 6
Liittynyt: 28 Maalis 2018, 19:06

SumUp ja kirjanpito

Viesti Kirjoittaja Investor21 »

Tervehdys!
Käytän toiminnassani SumUp-palvelua, jonka kautta asiakkaat maksavat. SumUp tilittää rahat muutaman päivän kuluttua myynnistä tililleni, vähentäen oman pienen provikkansa.
Miten tälläinen laitetaan kaksinkertaiseen kirjanpitoon, mille tilille provikka merkitään, ja mille päivälle toiminta laitetaan. Pitääkö jokaisesta myynnistä/tilityksestä tehdä oma vienti, vai voiko tapahtumat koota esimerkiksi kuukausitasolla?
Sebastian
Viestit: 3
Liittynyt: 23 Touko 2016, 07:17

Re: SumUp ja kirjanpito

Viesti Kirjoittaja Sebastian »

Itse kaipaisin myös tähän vastauksia. Tällä hetkellä en huomioi provikkaa kirjanpidossa lainkaan, koska sitä ei tule yrityksen pankkitilille.
TRN
Viestit: 85
Liittynyt: 21 Huhti 2016, 14:56

Re: SumUp ja kirjanpito

Viesti Kirjoittaja TRN »

Maksupäätepalvelut tai ”kassat” kuten SumUp, iZettle, Checkout Finland jne. pystytään helpoiten täsmäyttämään kirjanpitoon kuukausittaisesta kassaraportista. Olen myös ymmärtänyt tätä foorumia lukiessa, että näin suurin osa kirjanpitäjistä nämä kassat kirjaa. Jokaisesta kassapalvelusta pitäisi löytyä tällainen kassa-/tiliraportti. Kassaraportit pitää kirjata vähintään kerran kuussa, käteiskassa päivittäin. KILA:n ja YTJ-tilikartan ohjeistuksen mukaan nämä käsittelymaksut/provisiot luokitellaan maksukorttiprovisioiksi ja kirjataan ”Muut myyntikulut”->”Maksukorttiprovisiot” alle ja ovat yleensä ALV 0%.

Vaihtoehtoinen ja paljon työläämpi tapa on kirjata jokainen yksittäinen kassatapahtuma uudestaan myös kirjanpitoon. Itse kirjaan tällä tavalla, enkä käytä kuukausiraportteja. Eli kirjaan jokaisen maksutapahtumaan erikseen suorite-/myyntipäivän mukaan, tällä tavalla varastokirjanpito hoituu samalla automaattisesti ilman inventaariota, jolloin kulut kirjautuu tarkemmin. Tämä on paljon työläämpi tapa jos tekee käsin, tosin itsellä menee automaattisesti rajapintojen avulla. Tässä on hyötynä se että varastojen muutokset, eli kulut kohdistuvat tarkemmin, jolloin yrityksen kuukausittaiset tunnusluvut näkyvät oikein.

”Mille päivälle toiminta laitetaan?”
Kuukausiraportti kirjataan kuukauden lopuksi raportin päättymispäivän mukaan sille kuukaudelle, jolta raportti on luotu.

Yleistä kirjausajankohdasta
Suoriteperusteisessa kirjanpidossa myynti/liikevaihto merkataan tuloksi (revenue recognition) silloin kun se on ansaittu, eli silloin kun työ on tehty valmiiksi tai tuote lähetetty/luovutettu asiakkaalle, eli suoritepäivä. Pidemmissä urakoissa on myös eri tapoja merkata liikevaihdon ajankohta. Maksuperusteisessa kirjataan kun itse maksu tapahtuu/rahat näkyy tilillä. Kortti- ja käteismaksut tosin tapahtuu yleensä ilman laskua samaan aikaan kuin työ suorite-/myyntipäivä.


Liitteet
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

YTJ-tilikartta ja kirjausohjeet 2002
”Yritys, joka ottaa vastaan maksuja ns. luottokortiksi kutsutulla maksukortilla, joutuu maksamaan luottokorttiyhtiölle käsittelymaksun, jota kutsutaan luottokorttiprovisioksi. Aikaisemmin näitä on käsitelty myynnin oikaisueränä ja rahoituskuluina. Uuden KPL 4:1 §:n mukaan liikevaihtoa laskettaessa niitä ei voida vähentää. Myynnistä johtuvia kuluja ei voida käsitellä myöskään rahoituskuluina, joten ne käsitellään myyntikuluina.”

Kirjanpitolaki 4 § (30.12.2015/1620)
”Käteisellä rahalla suoritetut maksut on kirjattava päiväkohtaiseen järjestykseen. Muut kirjaukset ja osakirjanpitojen yhdistelmäkirjaukset pääkirjanpitoon saadaan tehdä kuukausikohtaisesti tai muulla vastaavalla jaksotuksella, jollei ajallisesti tarkemmin kohdistettua kirjaamista edellytetä muussa laissa tai sen nojalla annetuissa säännöksissä.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/ ... 71336#L2P1

Arvonlisäveroasetus 2 §
”Kirjanpitovelvollisen arvonlisäverotuksessa verovelvollisen, jonka verokausi on kalenterikuukausi tai neljänneskalenterivuosi, on kirjattava suoritettavan ja vähennettävän veron määrään vaikuttavat liiketapahtumat kuukausikohtaisesti verokautta seuraavan toisen kalenterikuukauden 12 päivään mennessä.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161355

Liikekirjurin tilikarttamalli 2018

Myyntikulut
Maksetut provisiot
  • 8000 Maksetut myyntiprovisiot
    8010 Luottokorttiprovisiot
Myyntirahdit ja -huolinta
  • 8020 Myyntirahdit
    8030 Myyntihuolinta
Muut myyntikulut
  • 8040 Muut myyntikulut
Investor21
Viestit: 6
Liittynyt: 28 Maalis 2018, 19:06

Re: SumUp ja kirjanpito

Viesti Kirjoittaja Investor21 »

Todella suuret kiitokset, tästä oli paljon apua!
Vastaa Viestiin