Ostoihin kirjaaminen

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Mari.lyy
Viestit: 59
Liittynyt: 04 Loka 2017, 18:10

Ostoihin kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja Mari.lyy »

Hei, minulle on aiheuttanut hieman epäselvyyksiä osto tilin käyttötarkoituksesta.
" Kila on lausunnossaan 1854/2010 muistuttanut tuloslaskelman logiikasta. Kuluja kirjattaessa kulut vähennetään sitä ylempänä tuloslaskelmassa, mitä kiinteämmin niiden määrä on sidoksissa liikevaihtoon.Liikennöitsijän polttoaineet ja renkaat kirjataan riville Ostot tilikauden aikana, autojen korjaukset ja huollot ovat Ulkopuolisia palveluja, ja ajoneuvovakuutukset sekä katsastukset ovat Liiketoiminnan muita kuluja, koska niiden määrä ei riipu lainkaan ajetuista kilometreistä."

Tarkoittaako tämä mm sitä, että tatuoijan ostamat neulat, stenselit, paperit, siteet, puudutteet yms mitkä ovat kiinteästi sidoksissa liikevaihtoon kirjataan ostot tilille? Samoin parturikampaajat ostavat sahmpoota värejä yms tavaroita sekä käyttöön että myyntiin. Käsitelläänkö kaikkia ostoina? Eikä muihin kuluin? Samoin tilitoimiston sähköinen taloushallinjärjestelmä? Käsitelläänkö ostona tämäkin vai kuitenkin aineettomana oikeutena?


Toivoisin saavani apua joltain joka voisi avata asiaa minulle hieman

Kiitos jo etukäteen.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Ostoihin kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Ostoihin on perinteisesti kirjattu "sellaisinaan tai jalostettuina luovutettaviksi tai kulutettaviksi tarkoitetut hyödykkeet". Eli esim parturissa shampoot, koska niitä joko myydään tai sitten asiakasta laskutetaan niiden käytöstä. Tilitoimisto sen sijaan ei myy taloushallintojärjestelmiä, joten sen kuluja ei merkittäisi ostoihin.

Tuo kilan lausunto tosiaan hieman muutti perinteistä tapaa, koska siinä tulkintaa hieman laajennettiin enemmän siihen suuntaan, että enemmän muuttuvia kustannuksia kirjataan ostoihin ja kiinteä kustannukset tulkitaan liiketoiminnan muuksi kuluksi. Ihan näin yksiselitteinen jako ei tietenkää ole. Kilan lausunto oli kuitenkin mielestäni hyvin perusteltu ja looginen.
Mari.lyy
Viestit: 59
Liittynyt: 04 Loka 2017, 18:10

Re: Ostoihin kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja Mari.lyy »

Hei ja kiitos oikein paljon asian avaamisesta. :)
Vastaa Viestiin