Tilinpäätös ja verot

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Hennukka
Viestit: 21
Liittynyt: 21 Kesä 2017, 07:52

Tilinpäätös ja verot

Viesti Kirjoittaja Hennukka »

Hei

Laadin yrityksen ensimmäistä tilinpäätöstä ja nyt veroasiat mietityttävät. Yrityksen ensimmäinen kausi oli tappiollinen eikä ennakkoveroja ole vielä maksettu ollenkaan. Pitääkö tilinpäätöksen yhteydessä tehdä verojen maksuun liittyviä kirjauksia? Verovelkoja ei siis ole, mutta tuleeko tappiosta laskennallisia verosaamisia tms?
Nabu
Viestit: 54
Liittynyt: 16 Elo 2017, 13:54

Re: Tilinpäätös ja verot

Viesti Kirjoittaja Nabu »

Vastaus on kyllä ja ei. Riippuu monestakin asiasta. Yritysmuoto vaikuttaa, esimerkiksi toiminimellähän ei ole pakko edes merkitä koko veroja kirjanpitoon, toisin kuin osakeyhtiöllä, jossa ne tulisi myös tilinpäätöksessä oikaista. Lisäksi tässä kuin monessakin muussa asiassa katsotaan summia. Onko tuo kuinka merkittävä? Mikäli niitä ei katsota olennaisiksi ei niitä tarvitse esittää tilinpäätöksessä. Lisäksi mikäli voitaisiin olettaa, että jatkossakin syntyisi vaan tappiota ei niitä tulisi merkitä.
Tili- ja mainostoimisto Happy Huu Oy - Ei pöllömpi valinta
Hennukka
Viestit: 21
Liittynyt: 21 Kesä 2017, 07:52

Re: Tilinpäätös ja verot

Viesti Kirjoittaja Hennukka »

Kiitos vastauksesta!

Kyseessä on osakeyhtiö, joka on siis vasta aloittanut toimintaansa. Myyntiä ei vielä ole yhtään ja tappio (noin 1600e) on syntynyt perustamiskuluista ja muista alkuvaiheen kustannuksista. Onkohan tämä olennainen tappio verojen kirjaamisen kannalta vai voiko jättää huomiotta? Jos kirjataan niin miten kirjaukset?
AndersNord
Viestit: 43
Liittynyt: 27 Tammi 2018, 13:28

Re: Tilinpäätös ja verot

Viesti Kirjoittaja AndersNord »

Hei,

Laskennallisen verosaamisen saa KILA:n yleisohjeen mukaisesti kirjata vain erityistä varovaisuutta noudattaen ja tuossa tarkastelun kohteena olevassa tilinpäätöksessä saaminen olisi määrällisesti niin pieni, että en kyllä lähtisi vaivaamaan päätäni moisen kirjaamisella.

Ei liity suoraan tähän tapaukseen, vaan yleisemmin laskennallisten verosaamisten kirjaamiseen - jos erä olisi olennainen, mutta sen hyväksilukemiseen liittyisi esim. yhtiön taloudellisen tilan vuoksi epävarmuutta, laskennallisen verosaamisen määrä olisi mielestäni turvallisempaa ilmoittaa esim. tilinpäätöksen liitetiedoissa. Tällöin tilinpäätökseen ei tulisi kirjatuksi saamista, johon voi liittyä epävarmuutta (erityinen varovaisuus).
Vastaa Viestiin