Henkilökunnan ravintokulut alv

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
aloittelija12
Viestit: 32
Liittynyt: 28 Joulu 2017, 19:00

Henkilökunnan ravintokulut alv

Viesti Kirjoittaja aloittelija12 »

Hei,

Eli ongelmani on seuraava. Makselin toiminimellä henkilökunnan ruokailukuluja ja kahvikuluja (ei maksettu yrityksen tililtä). Ovatko nuo arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoisia? Olen siis ilmoittanut aikaisemmilta verokausilta noita kuluja arvonlisäverosaamisina ja nyt jäin pohtimaan olenko tehnyt oikein.
myokymia
Viestit: 782
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Henkilökunnan ravintokulut alv

Viesti Kirjoittaja myokymia »

Kahvikulut voi vähentää. Syömisen osalta hieman riippuu minkätyyppisistä ruokailukuluista on kyse. Tarjotaanko työntekijöille jatkuvasti lounas, vai onko kyse esim henkilökunnan virkistyskuluista? Jos kyse on luontoisedusta tai henkilökohtaisesta kulutuksesta, ei arvonlisäveroa saa vähentää (vrt ravintoetu, hotelliaamiainen).

Jos kyse on henkilökunnan virkistystilaisuudesta, voi arvonlisäveron lähtökohtaisesti vähentää (tarkemmin esim KHO:2015:98). Myös yhtiön sisäisten palaverien kulut ovat arvonlisäverotuksessa vähennyskelpoisia.

Verohallinnon ohjeesta luontoisedut verotuksessa:
"Ravintoedulla tarkoitetaan järjestelyä, jossa työnantaja tarjoaa palkansaajalle aterian käypää alempaan hintaan tai täysin vastikkeetta. Ateriana ei pidetä työnantajan tarjoamaa kahvia ja kahvileipää eikä työnantajan järjestämää virvoketarjoiluja. Jos kahvitarjoilu on kuitenkin niin runsas, että sen voidaan katsoa korvaavan normaalin lounasruoan, kyse on ravintoedusta."
aloittelija12
Viestit: 32
Liittynyt: 28 Joulu 2017, 19:00

Re: Henkilökunnan ravintokulut alv

Viesti Kirjoittaja aloittelija12 »

Hei,

Kiitos vastauksesta!

Ei tarjota jatkuvasti lounas eikä ole luontoisetuna. Mitenkäs tuo kannattaa verottajan suuntaan hoitaa pitääkö tehdä korvaava ilmoitus ja laskea nuo arvonlisäverot uudelleen? Tarkoitan noiden osalta, joille ei ole tarkempaa selvitystä onko yrityksen virkistystoimintaa ollut kyseinen ruokailu. Itse kirjasin noita Henkilökunnan ravinto tilille ja laitoin arvonlisäveron osuuden alv-saamisiin.
Vastaa Viestiin