Miten varaston muutos?

Keskustelua ilmaisesta Tappio-nimisestä kirjanpito-ohjelmasta.
piita
Viestit: 1
Liittynyt: 18 Marras 2010, 23:54

Miten varaston muutos?

ViestiKirjoittaja piita » 19 Marras 2010, 08:23

Olen uusi yrittäjä uudessa yrityksessä ja uusi myös täällä foorumilla joten tervehdys kaikille :)

Teen kaksinkertaista kirjanpitoa ja nyt olen tekemässä välitilinpäätöstä. Aloin kyselemään miten kirjaan tappio-ohjelmassa varaston muutoksen kirjanpitoon niin että se tulee tuloslaskelmassa ja taseessa oikein. Inventaarion jälkeen varastoa on tällä hetkellä hiukan vähemmän verrattuna ostoihin (tavaran ostoihin varastoon).

Entäs yhteisöhankinnat (tavaran ostot varastoon alv 0 %) kirjaaminen kirjanpitoon?

Katselin näitä aikaisempia keskusteluita mutta en oikein tullut hullua hurskaammaksi tuon kirjaamisen suhteen joten jos joku ystävällinen sielu vastaisi niin vääntäisi samalla ihan rautalangasta miten tuo Tappiossa menee. :lol:


Andy
Viestit: 1549
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Miten varaston muutos?

ViestiKirjoittaja Andy » 20 Marras 2010, 13:11

Hei!

Tavaravaraston pidon perusperiaate on se, että tilikauden aikana saa vähentää kuluina hankintahinnat ainoastaan niistä tavaroista, jotka myydään eteenpäin saman tilikauden aikana.

Näitä tilikauden ostoja oikaistaan tilikauden lopussa varaston muutoksella. Tilinavauksen varastoarvoa verrataan tilikauden lopuksi inventaariossa laskettavaan varastoarvoon. Jos kyseessä on ensimmäinen tilikausi, niin tilinavauksen varastoarvo on nolla.

Jos inventaariossa laskettu loppuvaraston arvo on suurempi, kuin tilikauden alun alkuvaraston arvo, kyseessä on varaston lisäys. Taseessa tämä varaston lisäys kasvattaa vaihto-omaisuuden arvoa. Tuloslaskelmalla varaston lisäys sen sijaan pienentää tilikauden ostoista vähennettävää kulua.

Varaston vähennys toimii päinvastaisella tavalla, se pienentää taseen vaihto-omaisuuden arvoa ja lisää tuloslaskelman ostokuluja.

Kirjausesimerkki:

Ensimmäinen tilikausi, ostoja tehty 2000 €:lla (alviton hinta). Varaston inventaariossa loppuarvoksi saadaan 1000 €. Koska alkuvaraston arvo oli 0 €, varaston arvo on kasvanut 1000 €.

Per Aineet ja Tarvikkeet (tasetili) 1000 € An Varastojen Muutos (tuloslaskelmassa ostojen alatili) 1000 €.

Tämä kirjaus pienentää tilikauden kuluja 1000 €:lla.

Andy
Viestit: 1549
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Miten varaston muutos?

ViestiKirjoittaja Andy » 20 Marras 2010, 13:20

Yhteisöhankinnoista vielä:

Ajatellaan että ostat vaikka 1000 €:lla vaihto-omaisuutta EU-maasta. Olet ilmoittanut kaupantekohetkellä myyjälle VAT-tunnisteesi, joten lasku ja kauppahinta eivät sisällä arvonlisäveroa. Olet kuitenkin käänteisesti verovelvollinen tästä kaupasta, mikä tarkoittaa sitä että veron suorittaa ostaja (sinä) eikä myyjä.

Lasket siis 1000 €:n päälle arvonlisäveron Suomen veroprosentin mukaan, 1000*0,23=230 €. Tämän 230 € kirjaat tilille yhteisöhankintojen ALV-velka. Koska tavara luultavasti tulee sinulle ALV-vähennyskelpoiseen toimintaan, voit kirjata saman 230 € myös Yhteisöhankintojen ALV-saamiset tilille.


Palaa sivulle “Tappio”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija