Olen saanut käsiini pienen ravintolan kirjanpidon. Ostot on kirjattu yksinkertaisesti 14% ja 24% alvien mukaisesti, samoin myynnit. Erittelyjä esim. oluen ostoista tai myynneistä ei ole.
Samoin puuttuu varaston arvo. Yrittäjän mukaan alkoholia on varastossa n. 3 pulloa viiniä ja korillisen verran kaljaa. Onko tällaisesta määrästä pidettävä varastokirjanpitoa ja kirjattava se varaston arvoksi? Muutoinkin elintarvikkeet menevät periaatteella päivä-pari, eli varastoa ei juuri pääse kertymään, myös tuoreuden varmistamiseksi.
Onko tuo hyvän kirjanpitotavan mukaista? Olisiko oluen myynnit ja ostot kirjattava erikseen tulokseen? Entä varasto?
Alkoholi ja kirjanpito - pieni ravintola
Re: Alkoholi ja kirjanpito - pieni ravintola
Kyllähän ainakin Valviralle täytyy antaa neljännesvuosi-ilmoitus, jossa eritellään Olutmyynti, Ruokamyynti ja Muiden alkoholijuomien myynti ja kirjanpitoonhan tuon erittelyn tulee perustua..