Läpikulkuerät kirjanpidossa

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Lily
Viestit: 46
Liittynyt: 18 Loka 2012, 14:04

Läpikulkuerät kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Lily »

Hei!

Taas kyselen, kun täältä saa niin asiantuntevia ja ystävällisiä vastauksia :)

Eli kysyisin läpikulkueristä, miten ne kuuluu kirjata kirjanpitoon? Esimerkiksi, tammikuussa on maksettu lentolippu, joka laskutetaan asiakkaalta maaliskuussa (kyseessä konsultointipalveluja myyvä yritys). Miten tämä kirjaus menee oikeaoppisesti? Yritin vähän googletella ja löytyi useampia vaihtoehtoja, esim. kulutilille ja sinne oikaisuna tai sitten taseen kautta. Mutta siis tuo lentolippuhan on logiikkani mukaan saaminen?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Läpikulkuerät kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Andy »

Tietääkseni niin kutsuttu edelleenveloitus onnistuu vain siinä tapauksessa että yrityksesi on maksanut asiakasyrityksen liiketoimintaan kuuluvia kuluja. Sellaiset asiakkaaltasi laskutettavat kulut, jotka yrityksellesi on koitunut osana omien tuotteidesi valmistusta, ovat tavallista myyntiä yrityksellesi. Yrityksesi voi vähentää niiden hankintahintaan sisältyneen alv:n ja toisaalta joutuu tilittämään niiden myyntihintaan sisältyneen alv:n normaaliin tapaan. Edelleenveloituksella on varsinaisesti merkitystä vain siinä tapauksessa, jos kulun verokanta on eri kuin myymäsi tuotteen verokanta. Jos esimerkiksi olet maksanut asiakkaan matkalipun hänen puolestaan, niin edelleenveloitus mahdollistaa sen, että voit laskuttaa lipun hinnan matkalipun alemmalla 10% verokannalla.

Tiivistääkseni mielestäni tässä on varsin oleellista onko lentolippu ostettu asiakasyrityksesi käyttöön vai oman yrityksesi käyttöön. Jos se on ostettu oman yrityksesi käyttöön (vaikkakin osana asiakkaalle tehtävää työsuoritusta) niin mielestäni sitä käsitellään kirjanpidossa, kuten mitä tahansa kulua, ja sen laskuttaminen asiakkaaltasi ei eroa mitenkään muistakaan laskutettavista asioista (verokanta on silloin sama kuin myymässäsi tuotteessa). Jos lentolippu on ostettu asiakkaan yrityksen käyttöön, niin edelleenlaskutus alemmalla verokannalla on mahdollinen.
Vastaa Viestiin