Osamaksu vai vuokra ?

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Hannele
Viestit: 39
Liittynyt: 20 Elo 2012, 16:08

Osamaksu vai vuokra ?

Viesti Kirjoittaja Hannele »

Minulla on tässä n 30000 euron arvoisen tuotantokalustehankintalaskun kanssa pohdintaa. Sain juuri käyttööni tarjouksen tästä tuotteesta jonka mukaisesti laite on hommattu viime kesänä. Kaluste on ostettu eräältä saman alan Oy:ltä käytettynä. Tarjouslaskelmassa on sovittu että kauppasummasta puolet maksettavaksi tiettynä päivänä viime kesänä ja puolelle sovittu 10 kk vuokra-aika jonka jälkeen laitteen omistus siirtyy ostajalle. Laite on otettu tuotantokäyttöön heti ensimmäisestä maksuerästä lähtien. Kuukausittaisilla vuokralaskuilla on ollut lyhennys alveineen ja näin viety kirjanpitoon, eli kuin laite olisi vuokrattu, kun muuta tietoa ei ole ollut käytettävissä. Jäljellä vielä muutama maksuerä 2014 puolelle. Mietin että eikö tämä olisi alunalkaenkin pitänyt käsitellä osamaksuna vaikka laskuilla ja tarjouksella puhutaan kk vuokrasta. Pitäisikö nyt kuitenkin loput lyhennyserät kirjata taseeseen osamaksuvelaksi+ Ja vähentää loppuerien alvit joulukuulla..? Kuinka ajattelisitte asiaa?
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Osamaksu vai vuokra ?

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

En ole lakimies, joten varmuudella en uskalla sanoa, mutta tässä on jotain ajatuksia:

Tavallisessa vuokrasopimuksessa ei ole lopputuloksena vuokrattavan hyödykkeen siirtyminen vuokraajan omistukseen. Osamaksussa puolestaan näin tietysti tapahtuu. Siinä mielessä kuvailemasi tapaus kuulostaa enemmän osamaksulta. On kuitenkin yksi vuokraamisen muoto, jossa vuokraaja voi lopuksi lunastaa hyödykkeen itselleen, eli leasing, mutta tässä ns. liisauksessa vuokra-ajat ovat tyypillisesti usean vuoden pituisia.

Eniten tuo kuulostaa siis mielestäni osamaksulta, jossa on alkuun maksettu suurehko käsiraha. ALV:n saisi osamaksusta tosiaan vähentää jo silloin kun hyödyke on alun perin hankittu. Tämä on ostajayrityksen kannalta kuitenkin koitunut heidän vahingokseen (eikä verottajan vahingoksi) joten siinä mielessä tiedän ei tarvitse olla huolissanne. Sanktioita voisi mielestäni tässä tilanteessa tulla ennemminkin myyjäyritykselle, jos verottaja katsoo että he ovat tilittäneet osamaksun alveja liian myöhään.
Vastaa Viestiin