Kassasta puuttuvan/ylimääräisen rahan kirjaaminen

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
Wertain
Viestit: 1
Liittynyt: 20 Elo 2013, 23:28

Kassasta puuttuvan/ylimääräisen rahan kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja Wertain »

Yhdistykseni toimiston itsepalvelukioskin kassasta puuttuu 17,20 euroa, joka on todennäköisesti kadonnut varkauden tai ostajan tekemän vaihtorahavirheen vuoksi. Mille tilille tälläinen puuttuva raha tulee merkitä kirjanpitoon?
Toinen kysymykseni koskee päinvastaista tilannetta, jossa kassassa on ylimääräistä rahaa esimerkiksi merkitsemättä jääneiden ostosten takia. Kuinka puolestaan tämä ylimääräinen raha pitäisi merkitä?

Kiitoksia jo etukäteen!
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kassasta puuttuvan/ylimääräisen rahan kirjaaminen

Viesti Kirjoittaja Andy »

Tämä on niitä aiheita, joista en kuollaksenikaan meinaa löytää selkeää tekstiä sen kummemmin laeista tai kirjanpitoaiheisesta kirjallisuudestakaan.

Varmaankin tässä pitää taas miettiä asiaa olennaisuuden periaatteen kautta, eli jos hukattu/varastettu summa on suurehko niin varminta olisi tehdä ilmoitus poliisille ja siten saada heiltä paperia asiasta kirjanpitoon. Nyt kyse on kuitenkin melko pienestä summasta, joten en ehkä lähtisi vielä poliisia vaivaamaan. Silloin ei kai auta muukaan kuin kirjata puuttuva käteissumma liiketoiminnan muihin kuluihin. Sinne voisi ehkä luoda kassaerot -nimisen uuden kulutilin.

Vaikka en suomenkielistä tekstiä asiasta löytänytkään, niin ainakin Australiassa oltiin vastaavassa tilanteessa päädytty siihen tulokseen että meno on vähennyskelpoinen verotuksessa. Suomennan (erittäin vapaalla kädellä) heidän järkeilynsä tähän:
Ratkaistava asia:

Onko kassavarojen hävikki vähennyskelpoinen verotuksessa jos varas on ollut muu kuin yrityksen työntekijä?

Päätös:

Kyllä. Hävinneet rahat ovat lain mukaan verovähennyskelpoisia.

Faktat tapauksesta:

Ennen tilittämistä pankkiin, kassavaroja pidettiin kassakaapissa verovelvollisen liiketiloissa. Rahat varastettiin kassakaapista yrityksen aukioloaikana. Myynti josta kassavarat oli saatu merkittiin normaalisti osaksi yrityksen verotettavaa tuloa. Oli epätodennäköistä että yrityksen oma työntekijä olisi varastanut rahat.

Päätöksen perustelut:

Laki sallii sellaisten kulujen vähentämisen, jotka syntyivät osana yrityksen verotettavan tulon kerryttämistä.

Tässä tapauksessa tappio syntyi suorana seurauksena verovelvollisen tulon tavoittelusta. Tappio ei ole luonteeltaan pääomalajin-tappio koska se syntyi yhtiön tavallisessa liiketoiminnassa. Sitten lause jota en osaa kääntää, mutta joka käsittääkseni edelleen vahvistaa sitä, ettei kulu syntynyt pääomatulojen tavoittelussa.

Kulu ei ole yksityinen tai yksityistalouteen kuuluva luonteeltaan, koska rahaa ei oltu vielä otettu yksityiseen käyttöön.

Näistä syistä verovelvollinen on oikeutettu kulun verovähennykseen.
Alkuperäinen teksti löytyy täältä:
http://law.ato.gov.au/atolaw/view.htm?d ... 1318/00001

Muistutan vielä että Australiassa on toki erilaiset lait kuin Suomessa. En vain Suomesta löytänyt mitään järkevää dokumenttia vastaavasta asiasta. Ehkä tuo antaa edes jonkinlaista käsitystä niistä seikoista, jotka kassavajaukseen voivat muiden maiden lainsäädännön perusteella vaikuttaa.

EDIT:

Nyt löysin KILA:n ohjeesta tällaisen kohdan:
Täsmäytystoimenpiteessä havaittu ero osoittaa kirjanpidossa olevan virheen, joka edellyttää oikaisutoimenpidettä. Täsmäytysero poistetaan laatimalla erillinen korjaustosite tai korjaamalla virheellinen vienti tai muu eron aiheuttanut kirjanpitomerkintä. Vähäiset erot saadaan kirjata erilliselle pääkirjatilille, joka tilinpäätöksessä esitetään liiketoiminnan muissa kuluissa myös silloin, kun erojen kokonaismäärä on positiivinen. Vähäiset erot, jotka aiheutuvat käytettävistä kirjanpitomenetelmistä tai joiden selvittäminen ei ole taloudellisesti mielekästä, voidaan kirjata automaattisesti, jolloin täsmäytysselvitys on tositteen asemassa. Tällaiset erot on kirjattava kirjanpitoon viimeistään tilinpäätöskirjausten yhteydessä.


Tässä artikkelissa puolestaan Pauli Vahtera mainitsee ettei Suomen verottaja hyväksyisi täsmäytyseroja vähennyskelpoisina kuluina (en tosin ole varma päteekö tässä teidän tilanteessanne, jos kyseessä on pikemminkin varkaus):

http://www.tilisanomat.fi/node/668
Vastaa Viestiin