Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
tekki
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Marras 2011, 07:58

Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja tekki »

Raportointikoodistoa esitetään jopa vaihtoehtoiseksi tilikartaksi. Tutkaillessani asiaa huomaan, että koodiston alaotsakkeiden järjestys poikkeaa KPA:ssa (kirjanpitoasetuksessa) annetusta alaotsakkeiden järjestyksestä. Esimerkiksi heti alkupuolella kohdassa Pysyvien vastaavien Sijoitukset. Sen lisäksi, että kohdassa alaotsikot ovat vaihtaneet järjestystä sellaiseksi, että kaikki ryhmään kuuluvat saamiset ovat allekain, on tullut lisää alaotsikko "Osuudet osakkuusyrityksissä" ja siihen liittyvä "Saamiset osakkuusyrityksiltä".

Kuinka kiveen hakattu on KPA:n esittämä alaotsikointi ja niiden järjestys? Raportointikoodistoa 1:1 tilikarttana käyttäessä tilinpäätös siis hieman poikkeaisi asetuksen määrittelystä, vaikka raportointikoodiston laatimisessa on ollut mukana viranomaistahot.

-tekki
tekki
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Marras 2011, 07:58

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja tekki »

Ketään raportointikoodistosta innostunutta ja asiasta tietävää ei sitten löydy vastaamaan.

Olen tässä ohjelmistopuolen silmällä tsekkaillut rapkoa ja kyllä täytyy ensivaikutelmana sanoa, että on taas tainnut mennä iso työ ja rahaa palanut hukkaan tuonkin koodiston laatimisessa. Ei voi kuin ihmetellä, että siinä poiketaan KPA:sta, mikä välittömästi estää käyttämästä sitä tilikarttana - asiaa jota joissain vaiheessa rapkon esittelyissä hehkutetaan sen ominaisuutena.

Ruotsissa on saatu aikaan yhtenäinen virallinen BAS (http://www.bas.se) tilikartta yrityksille, samoin Ranskassa ja muissakin maissa. Ruotsissa BAS tilikartan tilien käyttämiseen löytyy siellä kansalaisille runsaasti erilaista opetusmateriaalia. Selkeän oppimatskun lisäksi yhtenäisyys parantaa myös vertailtavuutta.

Suomessa sen sijaan eri softafirmat kukin laativat ikiomia tilikarttojaan tahoillaan, siis samaa hommaan nyplätään eri puolilla vaihtelevin tuloksi ja yrittäjäthän senkin (turhan) työn sitten viimekädessä maksavat. Käsin kirjanpitoaan laativa saa hänkin raapia päätään ja polttaa arvokasta työaikaansa tilikartan tekemiseen. Hölmöläisten hommaa Suomessa taas tämäkin mielestäni. Liikekirjurin tilikartta on tietysti pieni helpotus, mutta siinäkin mennään turhaan nypläämiseen tilinumeroiden suhteen, kun tilinumeroita -jotka eivät edes ole pakollisia - ruvetaan kytkemään alv-verokantoihin. Jos sitä ei olisi vapaasti käytettävissä niin elettäisiin tosiaan aivan täysin villissä lännessä.

Vaikka virallista tai pakollista tilikarttaa ei tavoiteltaisikaan, niin kyllä KILA yhdessä verottajan kanssa saisi laatia tilikarttasuosituksen, joka sopisi valtaosalle yrityksiä ja olisi yhteensopiva rapkon/veroilmoituksen kanssa sähköistä ilmoitusta varten, ja johon kullekin tilille olisi selkeä perusohje siitä mitä tilille pääasiallisesti kirjataan. Tästä olisi todella suuri apu pienille yrityksille tässä maassa, jos heille kukaan nyt helpotusta haluaakaan tuottaa.
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

Olen itse vähän empinyt vastata, kun en tunne tätä raportointikoodistoa niin hyvin. Kävin kyllä vilkaisemassa sitä viestisi jälkeen.

On hienoa että tämänkaltaista asiaa yritetään kehittää. Kenties yksi vaikeuksista on kuitenkin lopulta siinä, että yrityksiä on niin moneen eri lähtöön, että "one size fits all" ratkaisua, jota kaikki voisivat suoraan käyttää on hyvin vaikea luoda. Toisaalta kyllähän sekin täytyy tunnustaa, että 90%:lla yrityksistä on kuitenkin erittäin samantapaiset tilikartat.

KPA:sta poikkeaminen tuskin on suositeltavaa, mutta en tiedä olisiko tarkoitus kenties sellainen että kirjanpito-ohjelmissa raportointikoodiston tilejä kuitenkin järjestellään vielä uusiksi? Kenties sitä ei ole tarkoitettukaan 1:1 tilikartaksi?

Kysymys on joka tapauksessa mielenkiintoinen ja täytyy toivoa että joku asiaa paremmin tunteva ehtisi käydä kommentoimassa.
tekki
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Marras 2011, 07:58

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja tekki »

Andy kirjoitti: <snip> KPA:sta poikkeaminen tuskin on suositeltavaa, mutta en tiedä olisiko tarkoitus kenties sellainen että kirjanpito-ohjelmissa raportointikoodiston tilejä kuitenkin järjestellään vielä uusiksi? Kenties sitä ei ole tarkoitettukaan 1:1 tilikartaksi? <snip>
Niin, ohjeita todella tarvittaisiin kirkastamaan tekijöiden ajatuksia. Minkäänlaista julkista keskustelua asiasta en toistaiseksi ole netistä löytänyt. Rapkon (http://www.raportointikoodisto.fi/) sivun vasemmalla palstalla kuitenkin lukee selkokielellä:

"Raportointikoodistolla on virallisen tilinpäätöksen rakenne...." ja "Voit käyttää Raportointikoodistoa jopa suoraan tilikarttana."

Jossakin esitettiin, että myös käytössä olevaan tilikarttaan voidaan lisätä rapkon tilejä raportteja varten. Nythän rapkossa on tasepuolella käytössä 'Lisäykset' ja 'Vähennykset' tilit, joihin ilmeisesti on nimiensä mukaisesti tarkoitus tehdä tilikaudella tapahtuneiden muutosten viennit. Tällaisetkin tilit pitäisi siis lisätä liikekirjurityyliseen tilikarttaan. Vaihtoehtoisesti ohjelmaan pitäisi tehdä iso joukko muutoksia, jotka laskevat muutokset edellisestä tilikaudesta (ts. alkusaldosta) raportteja varten. Itse en kyllä näiden tilien erinomaisuutta vielä ymmärrä. Ensimmäinen ajatus kun on, että vähiten työtä kirjanpitovelvollisille olisi teettänyt, että silloin kun jokin monista raporttien vastaanottajista tarvitsee tällaisia muutoserittelyitä, ne lasketaan siellä raportin vastaanottajan päässä raportin tuottavassa ohjelmassa kirjanpitovelvollisen aiemmilta tilikausilta. Voi tietysti olla että en ole ymmärtänyt asian pointtia vielä täysin oikein.

Rapkon tärkein peruslähtöajatus on selitysten mukaan ollut helpottaa pienten pk-yritysten raporttien automatisointia. Oma vaikutelmani kuitenkin tällä hetkellä on, että olemassa olevan kirjanpidon muuttaminen sähköisiä raportteja varten vaatii niin suuren (lue: kalliin) työpanoksen ja kirjanpidon uudelleen muokkaamisen, että taloudellinen hyöty jää tällä konseptilla luultavasti toteutumatta kohtuullisella aikavälillä. Kokeilunhaluisia yrityksiä on ilmeisesti ilmaantunutkin vain harva. Vasta aloittavalle yritykselle asia tietysti on ehkä toinen, mutta joka tapauksessa rapkon pitäisi olla asetusten mukainen.

(PS. Liikevaihtokin - jota tosin ei tarvitse tilinpäätöksessä eritellä ja purkaa alaotsikoihin - on rapkossa jaoteltu hyvin poikkeavasti esim. Liikekirjurin alv-tilikartasta. )
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja Andy »

Laitoin raportointikoodiston sivuilla olevaan sähköpostiosoitteeseen kommenttipyyntöä, katsotaan jos ehtisivät käydä sieltä kommentoimassa asiaa!
tekki
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Marras 2011, 07:58

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja tekki »

Andy kirjoitti:Laitoin raportointikoodiston sivuilla olevaan sähköpostiosoitteeseen kommenttipyyntöä, katsotaan jos ehtisivät käydä sieltä kommentoimassa asiaa!
Hieno veto. Tämä foorumi olisi juuri oikea paikka keskustelulle asiasta.
sirpa.airola
Viestit: 1
Liittynyt: 07 Kesä 2013, 15:44

Re: Kysymyksiä raportointikoodistosta 2013

Viesti Kirjoittaja sirpa.airola »

Näemme Taloushallintoliittossa tilinpäätöksen sähköisen viranomaisraportoinnin hyödyt tilitoimistoille. Olemme olleet edistämässä asiaa aktiivisesti - olemme tehneet perustyön raportointikoodistolle ja yhtenä Suomen XBRL-konsortion jäsenenä jatkojalostaneet raportointikoodiston standartoimaa tietoa sähköiseksi tasekirjaksi liitetietoineen kaikkineen.

Raportointikoodiston avulla kirjanpitosolvelluksesta rakentuu standartoitu saldoraportti. Se mahdollistaa sähkoisen tasekirjan tekemisen XBRL-taksonomian avulla, taksonomia myös on nyt saatu valmiiksi - se julkistettiin 5.6.2013. Taksonomia sekä siihen liittyvät dokumentaatiot ja muut ohjeet löytyvät osoitteesta: http://www.tieke.fi/display/XBRL/SBR+Taksonomia

Eli raportointikoodisto on ollut välttämätön tehdä, kun sähköistä viranomaisraportointia kehitetään. Suomessa ollaan jälkijunassa. Kuten aiemmat kommentoijat foorumilla ovat todenneet Ruotsissa BAS on ollut laajasti hyväksyttynä käytössä 70-luvun lopulta lähtien. Myös useissa muissa maissa raportointikoodistoa vastaavat standardit ovat olemassa: Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Espanjassa, Australiassa jne.

Sähköisen standardin hyödyt
Määrämuotoinen standardi helpottaa sähköistä raportointia ja mahdollistaa tietojen tehokkaan uudelleenkäytön. Standardia tullaan käyttämään mm. tilinpäätös- ja verotietojen sekä vakavaraisuustietojen raportoinnissa, mikä mahdollistaa yritysten talouslukujen tehokkaan tilastoinnin ja tietojen jatkokäsittelyn esimerkiksi analyytikkojen tarpeisiin.

Ohjelmistotalot ja tilitoimistot avainasemassa
Julkistettu sähköinen tasekirja on Suomen kirjanpitolainsäädännön pohjalta luotu sähköisen tilinpäätöksen tekninen määritys, joka on luotu jo olemassa olevan raportointikoodiston päälle. Ohjelmistotalot voivat tästä eteenpäin sisällyttää sen omiin taloushallinnon ohjelmiinsa, minkä jälkeen yritykset voivat helposti ja tehokkaasti toimittaa tarvittavat raportit suoraan omista järjestelmistään.

Raportointikoodistosta vastaa Raportointilautakunta ja sen valmisteleva ryhmä Raportointivaliokunta. Kaikki eroavuudet viralliseen asetuksen mukaiseen tuloslaskelmaan ja taseeseen tullaan korjaamaan. Kiitämme tähän liittyvistä huomioista.
Raportointikoodisto & Tili-instituuttisäätiö & Taloushallintoliitto
Vastaa Viestiin