Perusasiat kirjanpidossa

Kysymykset kirjanpidon perusteisiin liittyen.
riidavaleria
Viestit: 3
Liittynyt: 07 Helmi 2013, 23:06

Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja riidavaleria »

Heips!

Täällä kirjoittelee 20-vuotias liiketalouden perustutkinnon opiskelija (talous- ja toimistopalvelut). Valmistun keväällä 2014. Jonkinverran on siis koulua jo käyty, mutta on kyllä viedä edessäkin. Harjoittelua on jonkin verran takana, enemmänkin palkanlaskemisesta ja toimistohommista, kirjanpidosta jonkinverran mutta ei tarpeeksi. Onneksi ensi jaksossa alkaa kirjanpidon kurssit.

Mutta siis ongelmaan; isäni soitti tänään, että aikoo perustaa ystävänsä kanssa osakeyhtiön ja tarvitsee kirjanpitäjää. Toiminta on siis aluksi hyvin alkeellista ja pientä (myyvät auton renkaita ja muita osia), ja aikovat tehdä tätä päätyönsä ohella. Halu olisi suuri ruveta tähän pestiin, koska mielenkiinto kirjanpitoa kohtaan on suuri, haluan kehittää itseäni ja ottaa vastuuta. Tulevaisuudessa näitä hommia tulisi kuitenkin luultavasti tehtyä valmistumisen jälkeen, lisäksi tavoitteena on jatkaa opiskelua aikuiskoulutuksen puolella tradenomiksi.

Mutta, en siis halua että tuomitsette minua, että minusta ei ole tähän/ei kannata jne, koska aion ottaa hyvissä ajoissa ennen selvää asioista ja yrittää pärjätä asian kanssa. :)

Mutta nyt tarvitsisin vähän neuvoa teiltä, eli siis mistä minun tulisi lähteä liikkeelle?

Ensinnäkin tulisi hankkia jonkinlainen kirjanpidon ohjelma, mitä suosittelette? Mieluiten joku yksinkertainen ja helppo käyttöinen, kuitenkin hinnaltaan halpa.

Ja sitten, osaan suurinpiirtein tehdä kirjaukset kredit ja debit tileille, ja pitää yritysten menot ja tulot ajantasalla. Mutta mitä kaikkea muuta minun tulee tehdä/tietää? Kaikki tilinpäätökset, verotilitykset valtiolle yms.. (Ja miten nämä tapahtuu, esim. tuo verotilitys jne, onko jotain lomakkeita kun lähetetään eteenpäin, vai miten?) Mutta mitä tulee tehdä, ja missä vaiheessa?

Tarvitsisin "listan" kaikesta asioista, jonka jälkeen asia valkenisi minulle jo todella paljon! Olisin kiitollinen neuvoistanne. Olen yrittänyt netistä tutkia kaikkea, mutta tiedon määrä on valtava! Onhan mulla tässä vielä aikaa näitä katsoa ja selvitellä, ja ensi jakson kirjanpidon kurssit auttaa valtavasti taas eteenpäin!

Eli siis mitä pitää tehdä, ja milloin? Mikä on lain mukaan pakko, ja mikä on sitten taas vapaampaa? Kyseessä on sitten muuten osakeyhtiö! Kiitos paljon!
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Andy »

Hei!

Kysymyksesi on laajudeltaan melko massiivinen ja olen huomannut käytännössä että nopeimmin apua saa täältä foorumilta kysymällä yksittäisiä ja tarkahkoja kysymyksiä (vaikka sitten useammassa viestiketjussa) yhden suuren ja laajan kysymyksen sijaan.

Joka tapauksessa tässä olisi yksi linkki josta sinulle voisi olla apua homman hahmottamisessa, eli verottajan julkaisema kalenteri kirjanpidon tärkeistä päivämääristä vuodelle 2013:

http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhte ... pai(15856)

Nostelen tuolta jotain päivämääriä huomioiden että kyseessä on ensimmäinen tilikautenne:
23.1. Ennakkoveron eräpäivä
Jos olette arvioineet tulonne suuriksi, on mahdollista että ennakkoverojakin tulee maksettavaksi joka kuukausi, jotta yksittäinen erä ei olisi niin suuri. Tällöin ensimmäinen tärkeä eräpäivä olisi 23.1.2013. Tämän asian näette kuitenkin verottajan lähettämistä tilisiirtolomakkeista ja jos tulo on arvioitu pienemmäksi niin maksupäiviäkin on harvemmin (voi olla että ensimmäinen maksu on vasta helmikuussa jne).
1.2. Vuoden 2013 verokortit tulevat voimaan
Jos teillä on palkanmaksua, niin pitää muistaa pyytää palkansaajilta uudet verokortit helmikuun alkuun mennessä.
7.2. Tammikuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa.
Tämä mikäli olette maksaneet jo tammikuussa palkkoja ja ilmoitatte tiedot paperista lomaketta käyttäen.
12.2. Tammikuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Tämä mikäli olette maksaneet jo tammikuussa palkkoja ja ilmoitatte tiedot sähköistä lomaketta käyttäen. Sama päivä on myös eräpäivänä verojen maksulle.
20.2. Tammikuun arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus (tavaroiden ja palvelujen EU-myynti)
Tämä tulee kysymykseen jos teillä on ollut myyntiä muihin EU-maihin.
25.2. Ennakkoveron eräpäivä
Ks. sama selitys kuin 23.1.
7.3. Tammikuun 2013 arvonlisävero, merityönantajasuoritukset ja arpajaisvero: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa.
Helmikuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa
Jos maksatte arvonlisäveronne kuukausittain ja ilmoitatte paperisesti, niin tämä päivämäärä tulee kysymykseen. Jos toiminta on aluksi pienehköä, niin kannattaa hakea harvennetun ilmoitusmenettelyn piiriin, jotta alveja ei tarvitse maksaa joka kuukausi.
12.3. Tammikuun 2013 arvonlisävero, merityönantajasuoritukset ja arpajaisvero: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Helmikuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Jos maksatte arvonlisäveronne kuukausittain ja ilmoitatte sähköisesti, niin tämä päivämäärä tulee kysymykseen. Sama päivämäärä on myös eräpäivä arvonlisäveron maksulle.
20.3. Helmikuun arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus (tavaroiden ja palvelujen EU-myynti)
Tämä tulee kysymykseen jos teillä on ollut myyntiä muihin EU-maihin.
25.3. Ennakkoveron eräpäivä
Ks. sama selitys kuin 23.1.
8.4. Helmikuun 2013 arvonlisävero, merityönantajasuoritukset ja arpajaisvero: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa
Maaliskuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa
Ks. aiemmat samat kohdat
12.4. Helmikuun 2013 arvonlisävero, merityönantajasuoritukset ja arpajaisvero: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Maaliskuun 2013 työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot sekä vakuutusmaksuvero: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Ks. aiemmat samat kohdat.
22.4. Maaliskuun arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus (tavaroiden ja palvelujen EU-myynti)
Ks. aiemmat samat kohdat.

En toista enää noita kuukausittain toistuvia kohtia, koska sait varmaan jo idean niistä
7.5. Henkilöasiakkaiden esitäytetyn veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä niillä, joiden lomakkeella on merkitty palautuspäiväksi 7.5. Esitäytetty veroilmoitus palautetaan vain, jos tietoihin on lisättävää tai korjattavaa. Jos tiedot ovat oikein veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa.
Ei suoranaisesti liity yritystoimintaan.
8.5. Neljännesvuosittain ilmoittavien tammi-maaliskuun 2013 arvonlisävero, työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot: paperisen kausiveroilmoituksen oltava perillä Verohallinnossa
Jos olette päässeet neljännesvuosimenettelyn piiriin ja ilmoitatte paperisesti.
13.5. Neljännesvuosittain ilmoittavien tammi-maaliskuun 2013 arvonlisävero, työnantajasuoritukset, muut ennakonpidätykset ja lähdeverot: sähköisen kausiveroilmoituksen sekä verojen maksun eräpäivä
Jos olette päässeet neljännesvuosimenettelyn piiriin ja ilmoitatte sähköisesti.
15.8. Verotuspäätösten postitus alkaa elokuun puolivälissä ja niitä postitetaan aina lokakuun lopulle asti (muut kuin yhteisöt).
Ei siis koske osakeyhtiöitä tai muita yhteisöjä.
28.2. 2014 Vuosimenettelyssä olevat arvonlisäverovelvolliset kuten esim. alkutuottajat ja kuvataiteilijat antavat kausiveroilmoituksen ja maksavat arvonlisäveron vuodelta 2012
Jos olette päässeet vuosimenettelyn piiriin.
2.4. 2014 Liikkeen- ja ammatinharjoittajien elinkeinotoiminnan veroilmoituksen, esitäytetyn veroilmoituksen ja mahdollisten liitelomakkeiden palautuspäivä (palautuspäivä voi olla myös 7.5. tai 14.5., tarkista päivämäärä lomakkeelta). Esitäytetty veroilmoitus palautetaan vain jos tiedoissa on puutteita tai virheitä.
Liikkeen- ja ammatinhrajoittajat palauttavat yrityksen veroilmoituksen ja esitäytetyn henkilökohtaisen veroilmoituksensa.
30.4. 2014 Yhteisön veroilmoituksen viimeinen jättöpäivä, jos tilikausi on päättynyt 31.12.2013
Yhteisöjen energiaveron palautushakemusten viimeinen jättöpäivä
Jos yritysmuotonne on osakeyhtiö, niin palautatte veroilmoituksenne viimeistään tällöin.
30.9. 2014 Vuoden 2013 ennakon täydennysmaksun viimeinen maksupäivä
Jos ennakkoveronne vuodelta 2013 kaipaavat täydennysmaksuja, tämä on viimeinen maksupäivä niille.
Viimeksi muokannut Andy, 08 Helmi 2013, 14:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Täältä voit myös löytää itsellesi hyödyllistä tietoa: http://www.taloushallintoliitto.fi/tili ... pidon_abc/
riidavaleria
Viestit: 3
Liittynyt: 07 Helmi 2013, 23:06

Re: Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja riidavaleria »

Hei!

Ensimmäinen linkki ei toiminut, tulee että sivua ei löydy. Saisiko toimivan osoitteen? Ja kiitos vastauksestasi!
Savon Jussi
Viestit: 408
Liittynyt: 12 Heinä 2012, 16:21

Re: Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Savon Jussi »

Näkyi loppusulku jääneen linkin ulkopuolelle: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhte ... 2815856%29
Andy
Viestit: 1560
Liittynyt: 16 Elo 2008, 15:50

Re: Perusasiat kirjanpidossa

Viesti Kirjoittaja Andy »

Kappas! Nyt on korjattu versio myös ensimmäisessä viestissäni.
Vastaa Viestiin