Lomapalkkojen kirjaus

Erilaiset palkanmaksuun liittyvät kysymykset.
tekki
Viestit: 13
Liittynyt: 20 Marras 2011, 07:58

Lomapalkkojen kirjaus

ViestiKirjoittaja tekki » 27 Helmi 2012, 16:41

Määrääkö laki, että kertyvät lomapalkat ja lomaltapaluurahat on pakko viedä kirjanpitoon ja tilinpäätökseen, vai olisiko sallittua pitää vain kirjaa kertyneistä lomapäivistä ja hoitaa kirjaukset palkkoihin vasta lomapalkkojen maksujen realisoituessa *seuraavalla tilikaudella* ?

Sitten jälkikysymys: siinä tapauksessa, että on lomapalkat on vietävä kirjanpitoon, niin miten hoidetaan kirjanpidollisesti, jos sitten työntekijä pitääkin lomapalkkojen sijasta vapaata? Kyseessä on pieni putiikki, jossa 1 palkalla oleva työntekijä.

Kiitti,

/Risto


myokymia
Viestit: 446
Liittynyt: 23 Loka 2009, 08:03

Re: Lomapalkkojen kirjaus

ViestiKirjoittaja myokymia » 27 Helmi 2012, 18:47

Tilinpäätös on tehtävä suoriteperusteisesti vähäisiä liiketapahtumia lukuun ottamatta. Eli ellei lomapalkkojen summa ole vähäinen, tulee ne kirjata tilinpäätökseen. Kukaan ei tosin ole käsittääkseni vielä onnistunut vähäistä määrittelemää, joten se jää yksin sinun vastuulle. Yhdessä Kilan lausunnossa (847/1986) tosin todettiin että 4,3 miljoonan markan lomapalkkojen kirjaamatta jättäminen ei ollut hyvän kirjanpitotavan mukaista, mutta Kilan lausunnotkin ovat vain heidän näkemyksensä, eivät ehdottomia totuuksia.

Voiko lomapalkat vaihtaa kokonaan vapaisiin? Lomarahathan voi kyllä vaihtaa vapaaksi, mutta en osaa sanoa miten lomapalkkojen osalta meneteltäisiin, nehän ovat palkkaa vapaiden ajalta. Olen ollut siinä käsityksessä ettei lomapalkoista voi keskenään työnantaja ja työntekijä sopia, että vaihdettaisiin vielä lisävapaisiin.

Onko minkä alan TES käytössä?

Yleensä tilinpäätökseen kirjataan vain lomapalkkavelkojen muutos, joten periaatteessahan tuossa meneteltäisiin samoin. Jos 2011 vuodelle yrityksellä on X määrä lomapalkkavelkoja, ei sinänsä ole väliä miten lomia ja lomapalkkoja on maksettu, vaan 2012 lopussa lasketaan kuinka paljon on sille vuodelle kuuluvia lomapalkkavelkoja ja kirjataan 2011 vuoden sekä 2012 vuoden lomapalkkavelkojen erotus tilinpäätösvienteinä.

Primrose
Viestit: 99
Liittynyt: 19 Helmi 2012, 19:49

Re: Lomapalkkojen kirjaus

ViestiKirjoittaja Primrose » 28 Helmi 2012, 22:28

Aloittajan jälkimmäiseen kysymykseen vielä vastaus edellyttäen että tarkoitus oli muuttaa lomarahat vapaiksi: lasket ja kirjaat velaksi lomapalkka+lomarahat. Vapaina pidettävät lomarahathan menevät päivissä yksi yhteen. Eli jos vaikka talvilomarahat pitää vapaina, on talvilomarahan osuus 50% lomapalkasta, eli sama 50% päivistä, eli 3 päivää.
KLT-kirjanpitäjä vm. 2013 :)


Palaa sivulle “Palkanmaksu”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa